POPULAIRSTE VAAGHEID VAN DE AFGELOPEN MAAND

zondag 20 februari 2011

Dagelijkse kost: Roadkills

hello kookliefhebbers

Vandaag ga ik jullie een paar tips geven om een heerlijk en gezond maal op tafel te zetten voor heel weinig tot geen geld! "Ja vast" denken jullie nu, maar ik beloof jullie; het kan! Ik heb het namelijk over de kunst van het klaarmaken der roadkills. Zoals jullie weten zijn roadkills de per ongeluk platgereden dieren die men langs en op de weg vindt. Nu hebben roadkills een paar aantrekkelijke voordelen; 1) je moet ze niet meer doden of erop jagen 2) Ze liggen gratis voor het grijpen 3) ze zyn er in alle varianten. Welke soort roadkill er beschikbaar is by jou thuis hangt af van de plaatstelijke fauna. Hier in Belgiƫ zullen we vooral de egel, kat en eekhoorn tegenkomen. Voor dit recept heb ik het eerste meegenomen wat ik tegekwam, namelijk een eekhoorn:
Dit mooie exemplaar was spinaal platgereden, langs de ruggegraat dus voor de amateurs, wat erg voordelig is, een dwarse aanrijding versplintert vaak de ribbetjes helemaal en doet zo kleine botsplintertjes in je bord terechtkomen. Ik naam myn vangst mee in een koelbox, een handige tip als je je diertje wil vershouden en de geur wil weghouden. Nu, de eigenlijke bereidingswijze is betrekkelijk simpel; eerst leg je je "verse" roadkill een nachtje in de diepvries. Dit oude trucje doet de restjes rubber van de banden die soms nog in de vacht vastzitten bevriezen waardoor ze er zo zullen uitvallen als je er eens goed mee schud. Nu gaan we de roadkill mooi koken. Wees er zeker van dat het water 5min kookt voor je de roadkill erin doet. Doe daarna een goede portie zout in het water; dit zal, in combinatie met het hete water, ervoor zorgen dat de maden die zich vaak al in het karkas hebben genesteld gedood worden, als ze de diepvries hebben overleeft, want die jongens wil je niet in je bord hebben ;D Nog een mooi effect van het hete water is da daardoor de huid makkelijk loskomt, een kleine incisie achter in de nek en een flinke snok zouden voldoende moeten zijn. Nu nog geheel mooi afkruiden met peper, een beetje oregano en wat look, en je hebt een gratis feestmaal voor de hele familie! (warm opdienen)
Smakelijk, Chef Walput

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze (h)eerlijke tip Walput!
    O ja; met wat bearnaisesaus is ie heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dankje voor deze tip willibrord, onze lezers weten hem zeker te waarderen

    BeantwoordenVerwijderen